torstai 25. helmikuuta 2016

PAPERIT...ne saa mut!?

Mun KonMari-projekti alkoi kovalla tohinalla kesällä ja on jumittunut vaiheeseen paperit.Siis oikeesti tää on sota. Paperisota!


Päätin käydä nopsaan läpi yhden kuukauden aikana taloon tulleet paperit. Ei oo nopsa homma tää. Kuukauden aikana on asioitu KELAn, pankkien, autohuollon ja lukuisten lääkärien kanssa. Vakuutusyhtiöön pitäisi tilittää sairaskuluja ja takuuajalla hajonneen kodinkoneen korjauskuluja, joita takuu ei korvannut (!).  Esikoisen rippikoulusäännöt siirtyvät paikasta toiseen kun niille ei ole omaa lokeroa. Meille ei tule ilmaisjakeluita, ei lehtiä eikä meillä harrasteta mitään mistä tulisi papereita. Ja silti näitä on ihan järkyttävät määrät...


Sitten kaapeissa on ne toiset paperit, ne tarkkaan säilötyt ja arkistoidut. Harvoin tulee tarvittua sieltä yhtään mitään. Mutta mitä saattaisi tarvita tulevaisuudessa eli mitä pitäisi oikeasti säästää?


VEROTUSTA varten tositteita pitää säilyttää 6v.
Mulla oli tapana säilöä ihan kaikki kuitit ja maksetut laskut juuri tuon 6 vuoden ajalta, kunnes totesin että ei oo mitään järkee. Kävin sitten tuossa joulukuussa läpi kuitit viimeisen 6 vuoden ajalta ja säästin sieltä vain sellaiset kuitit, jolla on jotain tekemistä verotuksen kanssa ja hävitin loput. Isoista hankinnoista on kuitenkin ne takuukuitit toisaalla. Nyt kuittiarkisto on vain edellinen kalenterivuosi.


TERVEYTEEN JA SAIRASTAMISEEN LIITTYVÄT PAPERIT
Ja näitä riittää. Omani sain karsittua kesällä KonMari-tohinassa. Lasten sairaspaperit on paljon vaikeampi nakki. Mitä pitää säästää jälkikasvun sairashistoriasta - joku aikajana kai pitäisi olla että mitä on sairastettu, kun aikaisempia sairauksia ja oireita aika usein lääkärissä kysytään?
Kysyin asiaa vakuutusyhtiöstä ja he vaativat kuittien säilytystä vuoden ajan siitä kun on tehnyt korvaushakemuksen. Heiltä ei saa mitään yhteenvetoa haetuista korvauksista per sairaus - harmi koska siitä olisi voinut olla hyötyä.
Tää on raskas nakki erityisesti henkisesti. Kuopus sairasti ensimmäisinä vuosinaan paljon ja siitä tietysti kertoo myös papereiden määrä. Esikoisen (14v) paperit mahtuvat yhteen mappiin, eikä se ole vielä edes täynnä. Kuopus on vasta 7 ja hänen papereitaan on jo kaksi mapillista. Ensimmäinen (osuvsti musta) mappi on vain hänen ensimmäisen elinvuotensa sairastamiset. Kun ajattelee kuinka ankea oli käydä viime vuosien ja erityisesti avioeroajan kuitteja läpi niin tässä on sitten kyllä toinen raskas suma - enhän mä haluisi tuota aikaa edes muistaa:(. Toisaalta, jos tuolta jotain pitäisi löytää niin kyllä se tosi vaikeaa on...

Pikkuveikan vs. isoveikan sairaspaperit...
Kaikelle muille papereille alkaa olla jo systeemi mutta oonhan mä tätä jo vuosia hinkannutkin:
 • Vakuutuspaperit - säästän vain uusimman vakuutuskirjan ja viimeiset laskut vuoden ajan
 • Auto - huoltoraportit yhdessä kansiossa aikajärjestyksessä
 • Takuukuitit - ostojärjestyksessä, tätä pinoa tulee käytyä läpi kun uusi takuukuitti tulee
 • Sopimukset  pankkien, sähköyhtiöiden, puheliyhtiöiden jne. kanssa, säilytän yhdessä paikassa
 • Taloyhtiön paperit ja kodinkoneiden käyttöohjeet yhdessä paikassa, myös mahdollista seuraavaa asukastta varten
Miten hei te hoidatte paperikaaoksenne? Vinkkejä pliis...?

6 kommenttia:

 1. Takuukuitit skannaan. Tai siis mulla on puhelimessa Scannable-niminen äppi, jolla otan valokuvan ja se äppi tekee valokuvasta pdf:n. Pdf:n nimeän sitten hyödykkeen nimellä ja lataan pilveen takuukuitit-nimiseen kansioon.

  VastaaPoista
 2. Oi näppärää!!! Tosin takuukuitit mulla ei niin oo se ongelma kun ei niitä nyt niin paljoo ole... mullakin on pilvessä sitä sun tätä, kyllähän sinnekin voisi noita järjestää...Huomasin S-Pankin verkkopankissa että siellä oli kaikki Prismasta ostetut kodinkoneet ja heidän takuutietonsa... se on kyllä näppärää siihen asti kun ostaa kaiken Prismasta, mutta eihän kukaan oikeesti osta kaikkee yhdestä paikasta...hmph

  VastaaPoista
 3. Mun pahin paperipainajaiseni on vanhat koulu- ja työtodistukset ja lisäksi kopiot niistä, huh. Ja siis oikeesti, miksi siellä kasassa on jotain kesätyölappuja vuodelta 2004... No kun en "uskalla" heittää todistuksia pois. Pitäisi ottaa järki käteen noiden kanssa. Vaikka eihän ne tilaa vie kuin yhden kansion verran.

  Takuukuitteja mulla ei ole ainuttakaan, kun taloudessamme ei ole mitään, missä olisi takuu edes voimassa. Eli harvoin tulee mitään ostettua, ainakaan uutena. Vakuutusyhtiön kanssa mulla on paperiton palvelu, eli kaikki löytyy netistä! Tää on musta todella loistavaa, mikään ei siis voi olla ikinä hukassa. Puhelinliittymän asiat löytyvät myös netistä ja sähkösopimuksen skannasin pilveen.

  Pankkipaperit on kansiossa ja taloyhtiön toisessa. Jotain vanhoja verolappuja on myös yhdessä kirjekuoressa, kun en tiedä, saako niitä heittää vielä pois. Mitään laskuja en säästä, koska maksan kaiken verkkopankissa eli nehän tallentuu (ja suurimmilta osin myös tulee) sinne.

  Kesällä viimeksi kävin papereitani läpi, ja koulutodistuksen välistä leijaili yksinäinen kuitti. Se oli kuitti tutkintomaksun suorittamisesta 8 vuotta sitten. Nauroin ihan ääneen itselleni, että tuonkin kuitin olen muuttanut uuteen osoitteeseen sen seitsemän kertaa, ja heitin sen sitten pois. Noh, tammikuussa aloitin täydennyskoulutuksen, ja mitäs siellä kysyttiin ensimmäisellä kouluviikolla: NO KUITTIA AIKAISEMMASTA TUTKINTOMAKSUN SUORITTAMISESTA! Ja jos ei löydy, niin 58 euroa kii-toos. Itkeäkö vai nauraa, taisin tehdä molempia. :D

  VastaaPoista
 4. Auts, toi on just niin tyypillistä. Nimim. myin ison kasan muumi-mukeja pilkkahintaan ja seuraavalla viikolla Hesari kertoi että joistakin niistä olisi voinut saada satasen kepale. Joskus hävitin about kaikki esikoisen pehmolelut, kun ei niillä leikkinyt. Seuraavalla viikolla päiväkoti ilmoitti että kaikille huomenna oma nalle mukaan, vietämme kansainvälistä nallepäivää. No, noistakin on selvitty, yksi nalle löytyi ja olinhan mä lähtökohtaisesti ihan tyytyväinen myymieni mukien hintaan...
  Ja kyl mullakin on kopiot kaikista työ- ja koulutodistuksista ja nyt aattelen että nehän pitäis kans skannata.
  Mutta entä noi sairaspaperit? Vanhat reseptit, muistatteko mitä lääkkeitä olette syönyt ja pitääkö tietää ja muistaa mitä kaikkea omille pilteille on syötetty? Sairaaloiden epikriisit nyt ainakin säilytän... varmaan tutkimustulokset myös? Entä aikaisemmat lääkärintodistukset esim. erityisruokavaliosta kouluun ja tarhaan...?

  VastaaPoista
 5. Mulle on käynyt muumimukien kanssa samalla lailla!
  Nykyäänhän kaikki reseptit on e-reseptejä, eli ne tallentuu sähköisesti kanta.fi -palveluun. Ja julkisella puolella myös hoitokertomukset, diagnoosit, labrat tuloksineen, lausunnot, yms. tallentuvat sinne myös. Myös yksityiset lääkäriasemat ovat vihdoin siirtymässä kanta.fi -palveluun. Onhan se sullekin tuttu? Joka tapauksessa kaikki tiedot (sairaskertomukset jne.) on kuitenkin kotikuntasi terveysasemalla tallessa ja ne saa sieltä pyytämällä printattuna. Eli mitään kivikautisia papereita ei tarvitse hillota kotona, kun terveysasema tekee sen jo puolestasi. :) Muistaakseni lain mukaan niitä tietoja pitää säilyttää vielä n. 10 vuotta henkilön kuoleman jälkeenkin... Tietysti, jos jokin sairaus/hoito on edelleen ajankohtainen, varmaan fyysiset paperit nopeuttaa asioiden hoitoa. Ymmärtääkseni pikkuhiljaa kaikki vanhatkin (paperiset ym) potilastiedot siirretään kantaan, mutta se vie aikansa. Vanhat erityisruokavaliotodistukset on pitkälti _vanhoja_ vuoden kuluttua niiden saamisesta. Ainakin Helsingin päivähoidossa täytyy toimittaa uudet todistukset joka vuosi. Tietysti pysyvistä ruokavalioasioista (keliakia, kala-kasvisruoka) riittää yksi todistus, mutta esim. porkkana-allergiasta täytyy olla uusi todistus joka vuosi.
  Hitsi näitä papereita kyllä riittää! Jostakin käsittämättömästä syystä löysin hiljattain Keski-Suomen kirjastoverkon käytännesäännöt vuodelta 2008 laatikostani. En muuten ole asunut Keski-Suomessa kyseisen vuoden jälkeen...

  VastaaPoista
 6. Nih - tai kun lapsia on käytetty paljon yksityisellä niin sielläkin pitäisi olla aika hyvät arkistot. Omakannassa ei pääse näkemään vielä lasten sähköisiä reseptejä, eli ainakin niitä pitää säilytellä siihen asti kun ovat voimassa - tai mä en ainakaan sit muista että koska ne vanhenee. Kerran olin apteekissa hakemassa pojan astmalääkettä 2 päivää reseptin vanhettua ja vaikka siinä oli kyllä lääkettä vielä ottamatta niin eihän sitä saanut ulos apteekista ilman reseptin uusimista...Mutjoo, paljon tuota on ja paljon voisi varmaan pistää poiskin jos jaksaisi viittiä tarttua hommaan...

  VastaaPoista