sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Laiskuus vai itsekuri?

Joku aika sitten ammatijärjestäjien fb-keskusteluryhmään tuli yhteyenotto henkilöltä, joka pohti sitä miten ammattijärjestäjät ammattikuntana ehkä vahvistavat käsitystä, jonka mukaan kodin siisteydellä mitataan asujansa kunnollisuutta. Hän mainitsi olevan tutkimuksia, joiden perusteella lastensuojelussa kodin siisteys saattaa vaikuttaa johtopäätöksiin vanhempien kyvyistä huolehtia lapsestaan. Tuota pöyristyttävää tutkimustulosta hämmästellessä kyllä täytyy myöntää että ihan täällä omassa arjessakin korviin kuuluu välillä mielipiteitä, joiden perusteella siisti koti kertoo asujansa luonteesta jotain -  ehkä itsekurista ja vähintäänkin nyt sen, että hän arvostelee ankarasti niitä, joilla samaa itsekuria ei ole. "joo älä ainakaan meille sitten tuu käymään", on joku tokaissutkin kun olen kertonut ammattijärjestäjän koulutuksestani tai päästänyt puolitutun käymään kotiini eteistä pidemmälle.

Tuntuu että istuis AA-ryhmän kokouksessa mutta joo. Olen Kotitonttu, päivää, ja mulla on siisti koti. Itse laittaisin tuohon mielelläni jokusen lieventävän sanasen kuten että kotini on keskimäärin useimiten ihan siistikin joskus, mutta jos joku uusi suorasanainen ihminen pamahtaa meidän ovesta sisään niin ensimmäinen kommentti voi kyllä olla, että kuinka sä jaksat siivota näin kamalasti.

Enhän mä jaksakaan:).

Mun on armottoman vaikee tarttua siivoamiseen, mutta järjestäminenhän kyllä sujuu. Ja kun olen vuosikaupalla pistänyt aikaa ja ajatusta siihen, että mitä säilytän, missä, mitkä ovat tavaravirtojen reitit pitkin kämppää, minkä pitää olla helposti saatavilla ja mikä voi olla kauempanakin - niin kappas, kämpästä alkaa tulla myös helposti siivottava.

Tulin tästä entistä enemmän tietoiseksi, kun asuin putkiremonttievakkoa ystävän kämpillä. Hän on erittäin tarkka siisteydestä ja koti oli aina putipuhdas, mutta hän käyttää usein sellaisia ilmaisuja kuten "olen vaan liian laiska siivoamaan" tai "meillä ei mikään ole koskaan niin siistiä kuin sulla". Kun asuin reilut pari kuukautta hänen asunnossaan, huomasin että moni pikkujuttu, joka mun kämpässä onnistuu toisella kädellä, vaati hänen kotonaan paljon enemmän ryhtymistä. Kaapeissa oli sen verran täyttä, tai arkiastioiden säilytystä oli myös yläkaapeissa, että ei sinne juuri mitään noin vain laitettu, vaan paikalleen laittaminen vaati usein kahta kättä, astioiden sovittelua sisäkkäin, tai jakkaralle nousua. Kierrätettäviä materiaaleja varten oli paikkansa, mutta materiaalit piti vielä jaotella uudelleen ennen kierrätykseen viemistä, jne. Pölynimuri piti ottaa esille vaatehuoneesta ja vähän kootakin ennen käyttöä. Pidin pari kertaa hänelle ylistyspuheen hänen peräänantamattomasta tarmokkuudestaan, sillä mun käsissäni tuo asunto retkahti aina sekasotkun puolelle. Tavarat jäivät pöydille lojumaan ja stressasin siivouksen kanssa kun emäntä oli tulossa viikonloppureissulta takaisin kotiin.

Mun kodin siisteyden "salaisuus" on juuri se, että kaikki on niin helppoa että se tulee tehtyä heti:
 • Ihan kaikelle on paikkansa. Mitään isompaa ei osteta, ellei tiedetä missä sen säilytyspaikka tulee olemaan.
 • Kaapit pitää olla sen verran väljät ja arkikäytössä olevien tavaroiden säilytyspaikat niin hyvin ulottuvilla, että paikalleen laittamiseen ei vaadita juuri yhtään sen enempää vaivaa kuin tavaran jättämiseen pöydälle lojumaan. 
 • Tavaraa ylipäänsä on vähemmän eli on vähemmän sitä mitä pitää laittaa paikalleen. 
 • Pölynimuri vaihtui uuteen kun vanha meni rikki - nyt ei ole tarkoitus mainostaa tätä mun imuria minään takuuratkaisuna kodin siisteyteen mutta sanompa vaan että koko ajan huoneen nurkassa valmiina tönöttävä tehokas varsi-imuri kyllä varmistaa sen, että tulee imuroitua kun on tarvis.  Aikaisemmin tuli imuroitua tosi paljon harvemmin - ihan vaan siksi että ei jaksanu viittiä ottaa imuria esille:D. 
Eli summa summarum: meille laiskoille sopii helppo koti:). 

4 kommenttia:

 1. Tykkään todella, todella paljon tästä blogista! Aina ei tule kommentoitua (olen nääs laiska ;D), mutta aina kyllä luen!

  Pakko kyllä tunnustaa, että itsekin teen päätelmiä talon asukkaasta sen mukaan, miltä kodissa näyttää. Äitini on aina ollut varsinainen hamsteri, mutta siitä huolimatta hän on pitänyt kiitettävästi järjestystä yllä lapsuuden kodissani. "Paikka kaikelle ja kaikki paikalleen" on opittu varhain. Niinpä muistan vieläkin huvittuneena sen järkytyksen, kun kävin ensimmäistä kertaa erään luokkakaverini kotona (ollessani 9-vuotias). Siellä oli vaatteita lattialla, lelut hujan hajan ympäri koko taloa, tiskejä tiskialtaan täydeltä ja pussukoita ja lehtipinoja siellä täällä eteistä. Kengistä ainakin 50% oli röykkiönä oven edessä, ja kenkäteline oli tietenkin vieressä puolityhjänä. Sittemmin vastaavanlaisia huusholleja on tullut nähtyä lisää, enkä enää ole niin järkyttynyt, mutta on tuo tuollainen "suurpiirteisyys" vaan todella kaukana omasta todellisuudestani...

  VastaaPoista
 2. Kiva että tykkäät ja täytyy myöntää että saan aikaiseksi kirjoitella huomattavasti harvemmin kuin mitä haluaisin - kun oon niin laiska.
  Joo olen mäkin kyllä varsinkin nuorempana joskus hämmästellyt jollakin ovella että öööö... tällainen kaaos mutta näin vanhemmiten oon tullut siihen tulokseen, että kaikkien ihmisten aivokapasiteetti ei täyty samallalailla isoista tavaramääristä kuin minun. Että monelle sellainen hallittu kaaos on ihan kotoisa. Tai että jotkut vaan käyttävät aikansa johonkin muuhun kuin järjestelyyn ja siivoamiseen - sehän ei ole huono piirre kenessäkään. Mutta mun oma polla on sen verran rajallinen että epäjärjestys omassa kodissa täyttää sitä ihan liian kanssa, ainakin nyt näinä kuuluisina ruuhkavuosina

  VastaaPoista
 3. moikka, mikä varsi-imuri teillä on? Voitko suositella?

  VastaaPoista
 4. Meidän varsi-imuri on Bosch Athlete. Tykkään siitä, että se seisoo itsekseen lattialla eikä tarvitse seinään kiinnitettävää härveliä. Miinuksena se, että on aika paksu (ei mahdu kaikkien huonekalujen alle) ja että pudottelee kivä, jos säiliö on täydehkö. Jos nyt tekisin ostopäätöstä, päätyisin ehkä Dysonin varsi-imuriin, jossa säiliö on siellä ylempänä ja näin siis varsi kapea... mutta tuo seinäpaikka olisi meillä ongelmallinen. Ystävällä on siitä Dysonista hyviä kokemuksia, mutta mulla ei ole käyttökokemusta siitä. Boschin teho on kyllä muuten hyvä ja tavalliseen imuriin en enää vaihtaisi:)

  VastaaPoista